WOZ-krediet


WOZ staat voor Wet waardering Onroerende Zaken. Een WOZ-krediet is vergelijkbaar met een doorlopend krediet, speciaal voor eigenaren van een koopwoning. Om vast te stellen wat uw kredietlimiet is, wordt gekeken naar de WOZ-waarde van de woning. De maximale lening is vaak 150% van de WOZ-waarde minus de lopende hypotheek. In plaats van de lopende hypotheek wordt soms uitgegaan van de inschrijving bij de notaris. De leencapaciteit kan hierdoor afnemen, omdat de inschrijving bij de notaris hoger kan zijn dan de lopende hypotheek.

Uiteraard wordt er allereerst naar uw persoonlijke en financiële situatie gekeken bij het vaststellen van de maximale lening die voor u mogelijk is op basis van uw WOZ waardebepaling. Sluit u een WOZ krediet af, dan hoeft u dit geld niet uitsluitend voor uw woning te gebruiken. Ook hoeft u niet naar de notaris en er is geen taxatiereapport nodig (zoals bijvoorbeeld wel bij een tweede hypotheek het geval is). Wat voorwaarden betreft is een WOZ-krediet in grote lijnen gelijk aan een doorlopend krediet. Wel is de geboden rente vaak veel scherper, doordat u een eigen woning heeft en de kredietverstrekker uw risico lager inschat.

Het WOZ-krediet is, net als het doorlopend krediet, een zeer flexibele leenvorm. U spreekt als kredietnemer met de kredietverstrekker een bedrag af dat u maximaal aan krediet mag opnemen. Dit wordt de kredietlimiet genoemd. Vervolgens is het aan u welke bedragen u opneemt en wanneer. Bij het opnemen van geld gaat u rente betalen over het opgenomen bedrag. De verschuldigde rente is variabel, dat betekent dat u van tevoren niet exact weet welke rentelasten u heeft gedurende de kredietperiode. Tijdens de looptijd moet het bedrag in termijnen worden afgelost. Naast deze periodieke aflossingen, kunt u op elk moment boetevrij extra aflossen. Een afgelost bedrag kan bovendien op elk moment weer opnieuw worden opgenomen, zolang het totaal opgenomen bedrag maar binnen de kredietlimiet blijft.

 

Het laatste nieuws over lenen


Verschillende rentes
Er zijn verschillende leenvormen. Elke leenvorm heeft een andere rente. Welke rente en vorm het beste bij u passen hangt af van uw financiƫle situatie. Lees meer

Keuzes bij geld lenen
Geld lenen is keuzes maken. Welk bedrag wilt u lenen tegen welke rente en via welke leenvorm? Dit alles hangt af van uw financiƫle situatie en leendoel. Lees meer