Lenen: verschillende rentes


Als u een lening gaat afsluiten, krijgt u onherroepelijk te maken met een rente. Welke rente dat is, hangt onder andere af van het soort lening dat u heeft afgesloten. Bovendien hanteert elke kredietverstrekker een ander tarief. Welk soort lening tegen welk rentetarief voor u het voordeligst is, hangt af van een aantal factoren.

Allereerst is er het verschil tussen een variabele rente en een vaste rente. Een vaste rente staat, zoals de naam al zegt, vast. Het voordeel hiervan is dat u exact weet waar u aan toe bent. Gedurende de looptijd van de lening wordt de rente niet gewijzigd. U kunt ook een lening hebben met een variabele rente. Deze rente kan schommelen gedurende de looptijd van de lening. Dat wil dus zeggen dat deze zowel goed als slecht kan uitpakken.

Een variabele rente is kenmerkend voor het doorlopend krediet. Bij deze leenvorm mat het afgeloste bedrag telkens weer opnieuw worden opgenomen. Bij een persoonlijke lening is altijd sprake van een rentevastperiode. De rente ligt door deze extra zekerheid vaak wat hoger dan de rente op een doorlopend krediet.

Wat veel mensen niet als lening zien, maar het in feite wel is, is roodstaan op de betaalrekening. U geeft dan immers geld uit dat u niet heeft. Over roodstaan rekenen banken vaak een forse rente die kan oplopen tot wel 15%. Het is daarom belangrijk roodstaan zoveel mogelijk te voorkomen.

Een andere kredietvorm met een hoge rente is het op afbetaling kopen van producten. Deze manier van winkelen wordt door veel mensen gebruikt, maar is de duurste leenvorm die ons land kent. U kunt in zo’n geval vaak beter een persoonlijke lening afsluiten of het bedrag bij elkaar sparen, voordat u tot aankoop overgaat.

Stem / voeg toee: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google 

Het laatste nieuws over lenen


Een BKR registratie
Veel Nederlanders staan geregistreerd bij het BKR in Tiel. Een registratie wil in principe niets zeggen. Anders wordt het wanneer er sprake is van een negatieve BKR code. Lees meer

Lenen de fiscus
Mensen met een lening kunnen in bepaalde gevallen profiteren van enkele fiscale voordelen. In dit artikel vindt u een aantal voorbeelden. Lees meer