Tweede hypotheek


Bent u van plan om uw eigen woning te gaan verbouwen, maar beschikt u niet over voldoende financile middelen? Dan kan een tweede hypotheek uitkomst bieden. Wanneer het geld wordt gebruikt voor een verbouwing van uw hoofdverblijf, dan profiteert u ook nog eens van de hypotheekrenteaftrekregeling.

Een tweede hypotheek is in feite niets anders dan een extra lening op hetzelfde onderpand. Een tweede hypotheek hoeft in principe niet bij dezelfde geldverstrekker te worden gesloten als waar de eerste lening loopt, maar in de praktijk komt het hier wel vaak op neer. Geldverstrekkers staan over het algemeen niet te popelen om een 2e hypotheek af te sluiten bij een nieuwe klant. Dit komt omdat bij eventuele betalingsproblemen de verstrekker van de eerste lening het eerste recht heeft op terugbetaling. De verstrekker van de 2e hypotheek loopt dus een groter risico. Dit 'grotere risico' wordt vaak vertaald in een hogere leenrente.

Tweede hypotheek kosten
Een tweede hypotheek afsluiten is over het algemeen voordeliger dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dit komt omdat er sprake is van een onderpand. Wie besluit om een tweede hypotheek af te sluiten, dient wel rekening te houden met een aantal bijkomende kosten. Zo krijgt u onder andere te maken met afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Om deze reden is een tweede hypotheek met name aantrekkelijk wanneer u een hoger bedrag wenst te lenen.

Overwaarde hypotheek
Door een tweede hypotheek af te sluiten, kunt u de overwaarde van uw bakstenen omzetten in geld. De overwaarde van uw woning kan aangetoond worden door een nieuw taxatierapport te laten opstellen. In sommige gevallen kan een WOZ-beschikking echter ook volstaan. Wanneer de overwaarde pas na verbouwing ontstaat, dan dient in het taxatierapport een executiewaarde na een verbouwing te worden opgenomen. De hypotheekverstrekker zal het geleende bedrag niet in één keer uitkeren, maar u krijgt te maken met een bouwdepot.

 

Het laatste nieuws over lenen


Spelregels voor verantwoord lenen
Verantwoord lenen is belangrijk. Wanneer u zich houdt aan een aantal eenvoudige spelregels, zorgt u ervoor dat u niet in de problemen komt. Lees meer

Lenen niet zonder risico
Geld lenen om wat extra geld achter de hand te hebben, is niet zonder gevaar. U loopt kans te maken te krijgen met problematische schulden. Schuldhulpverlening kan dan uitkomst bieden. Lees meer