Verantwoord lenen


Geld lenen lijkt soms aantrekkelijk, maar er bestaat altijd een kans op problematische schulden. Het is daarom van belang om verantwoord te lenen. De volgende spelregels kunnen u daarbij helpen.

1. Zorg dat u de maandelijkse aflossing kunt opbrengen
Een lening kan pas verantwoord worden genoemd, wanneer u de maandelijkse aflossing kunt opbrengen en daarna nog genoeg geld heeft voor andere uitgaven. Houdt u door de lening onvoldoende geld over voor onvoorziene uitgaven, leen dan minder of helemaal niet. Door een plotselinge inkomensachteruitgang of onvoorziene uitgave kunt u diep in de schulden raken. Zorg er dus voor dat u weet wat uw maximale lening is.

2. Verantwoord lenen is vergelijken
Het naast elkaar leggen van offertes, geeft u een goed beeld van verschillen in voorwaarden en rentetarieven. Deze kunnen per leenaanbieder namelijk sterk verschillen. Een klein verschil in rentes en voorwaarden, kan u op maandbasis vele euro’s schelen.

3. Let op de levensduur van het product
Leent u voor een grote aankoop, zoals een auto? Let er dan op dat de looptijd van de lening altijd korter is dan de levensduur van de aankoop. Een tweedehands auto kan na vier jaar weer vervangen moeten worden. Als u tien jaar moet afbetalen, is dat niet alleen frustrerend, maar het kan ook voor problemen zorgen als u in die periode weer een nieuwe auto moet aanschaffen.

4. Laat u niet verleiden
Mooie aanbiedingen kunnen voordelig lijken, maar zijn dat lang niet altijd. De aangeboden rente kan bijvoorbeeld van tijdelijke aard zijn. Is de actieperiode ten einde, dan betaalt u een aanzienlijk hoger tarief. Bovendien kan de lening gepaard gaan met een dure verzekering. Laat u dus goed voorlichten en staar u niet blind op de rente!

5. Sparen is beter dan lenen
Een product kopen met gespaard geld is altijd goedkoper dan wanneer u het geld moet lenen. Kunt u sparen of beschikt u al over spaargeld waarmee u een aankoop kunt financieren, dan scheelt u dat sowieso een hele hoop kosten aan kredietrente!

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google 

Het laatste nieuws over lenen


Lenen en problemen
Als u geld leent, is dit nooit zonder risico’s. Teveel lenen kan ervoor zorgen dat u met schulden te maken krijgt waar u niet meer op eigen kracht uit kunt komen. Lees meer

Verschillende leenvormen
De ene leenvorm kent een vaste rente en de andere kent een variabele rente. Welke leenvorm u moet kiezen, is onder andere afhankelijk van het leendoel en uw persoonlijke situatie. Lees meer