Creditcard


Met een creditcard, ook wel kredietkaart, kunt u aankopen doen die u achteraf betaalt. Dat betekent dat u dus niet direct geld hoeft te hebben om iets te kunnen kopen. Kiest u ervoor om uw creditcardbedragen maandelijks te laten afschrijven, dan is er niets aan de hand. In feite betaalt u dan alleen iets later dan bij pinnen of contant betalen. Besluit u de betaling uit te stellen dan kan dat, maar dan gaat u wel rente betalen. Deze rente is hoog en kan flink oplopen, tot wel 15% per jaar! Een veel hogere rente dan op een persoonlijke lening of doorlopend krediet. U loopt het gevaar met uw creditcard een forse schuld op te bouwen, omdat het bedrag dat u moet terugbetalen steeds hoger wordt.

Kosten
Een creditcard kost tussen de tien en vijftig euro per jaar. Hoe hoog de kosten zijn hangt af van de creditcardaanbieder en het bedrag dat u maximaal mag besteden. Pinnen met een creditcard is geen slim idee. Er wordt namelijk, elke keer dat u pint, een bedrag van ongeveer vijf euro berekend. Pint u met een gewone bankpas, dan is dit niet het geval.

Werking
Na het besluit met een creditcard te willen betalen, zal de verkoper de creditcard door een kaartlezer halen. Deze leest de magneetstrip en weet daarmee het nummer van de creditcard. Vaak is de kaartlezer gekoppeld aan de kassa van de verkoper. Het systeem zoekt contact met het computersysteem van de creditcardmaatschappij. Daarbij worden creditcardnummer en te besteden bedrag doorgegeven met de vraag of de maatschappij akkoord gaat. Als dat zo is, wordt de transactie afgerond en wordt er een bonnetje afgedrukt. Vaak vraagt de verkoper dan nog het bonnetje te ondertekenen en krijgt de klant een eigen exemplaar van het bonnetje mee.

Creditcards bestaan in verschillende vormen. Algemene creditcards waarmee u in winkels kunt betalen, in restaurants of op internet, zijn het meest gangbaar. Er zijn ook creditcards die horen bij een specifieke winkel, waarmee u aankopen pas later hoeft te betalen. Deze kaarten behoren ook tot de creditcards.

 

Het laatste nieuws over lenen