Persoonlijke lening


Een persoonlijke lening, vaak aangeduid met de afkorting PL, is in ons land een van de populairste leenvormen. Bij een persoonlijke lening wordt vooraf alles vastgelegd door kredietnemer en kredietverstrekker. Het gaat dan bijvoorbeeld om de hoogte van de lening, de te betalen rente, de aflossingen en de totale looptijd van de lening.

Een persoonlijke lening is een minder flexibele leenvorm van het doorlopend krediet. Dat komt omdat de PL een vaste maandtermijn kent die bestaat uit rente en aflossing. Tussentijds opnemen en extra aflossen, zoals bij een doorlopend krediet, is bij een persoonlijke lening niet mogelijk.

Persoonlijke leningen worden vaak afgesloten om grote aankopen mee te financieren. Het is van belang altijd voor een looptijd te kiezen die korter is dan de (economische) levensduur van de aankoop. Is dit niet het geval, dan bent u genoodzaakt een nieuw product te kopen, terwijl u nog met een schuld zit van het oude product.

De belangrijkste kenmerken van een PL zijn: vaste rente en looptijd, vaste maandlasten, tussentijds aflossen en opnemen (meestal) niet mogelijk.

De rente op een persoonlijke lening is doorgaans hoger dan de rente op een doorlopend krediet. Dat komt doordat de persoonlijke lening u de garantie geeft dat de rente op hetzelfde niveau blijft gedurende de looptijd. Stijgt de marktrente, dan merkt u daar dus niets van. Maar het werkt natuurlijk ook andersom. Kent de marktrente een daling, dan kunt u daar niet van profiteren.

 

Het laatste nieuws over lenen


Schuldhulpverlening bij lenen
Bent u als gevolg van geld lenen in de financiƫle problemen geraakt, dan kunt u met behulp van schuldhulpverlening onder begeleiding uw zaakjes weer op orde brengen. Lees meer

Ongunstige leenvormen
Niet alle vormen van lenen zijn even gunstig. Natuurlijk hangt het van uw bestedingsdoel af welke leenvorm het beste bij u past, maar er zijn leningen die u beter kunt vermijden. Lees meer