Hulpverlening bij schulden


Lenen kan extra financiële ruimte bieden of een grote aankoop mogelijk maken, maar het kan ook minder goed aflopen. Zo kan het voorkomen dat u uw schulden niet meer kunt aflossen. Om hier weer uit te komen is professionele hulp vaak geen overbodige luxe. Afhankelijk van uw situatie heeft u verschillende opties.

Schuldhulp is mogelijk bij de Sociale Dienst van uw eigen gemeente, maar ook bij een van de vijftig gemeentelijke Kredietbanken of een particuliere organisatie. Van deze laatste bestaan talloze bureaus. Het is echter wel belangrijk om alert te blijven, want niet alle partijen die hulp bij schuld aanbieden zijn even betrouwbaar. Oplichting komt in deze branche regelmatig voor, aangezien iedereen in Nederland schuldhulpverlener kan worden. Er zijn namelijk geen diploma’s nodig om het beroep uit te oefenen.

Om erachter te komen of u met een betrouwbare partij te maken heeft, kunt u nagaan of deze is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Verder is het belangrijk dat u zich vooraf goed laat informeren en dat u nooit zomaar iets tekent. Voor schuldhulpverlening mag bovendien nooit geld worden gevraagd. Bij de NVVK aangesloten instellingen krijgen via de gemeente betaald voor hun diensten.

Intakegesprek
Via een intakegesprek wordt uw financiële situatie in kaart gebracht. Uw schulden worden dan op een rijtje gezet en er wordt gekeken wat uw maandelijkse uitgaven en inkomsten zijn. Op deze manier wordt in kaart gebracht hoeveel u overhoudt om uw schulden af te lossen.

Natuurlijk kunnen uw schulden blijken mee te vallen en bent u met het advies van een hulpverlener al snel weer op de goede weg en heeft u de situatie onder controle. Vaak wordt er namelijk gekeken of u recht heeft op (meer) huur-, zorg- of kinderopvangtoeslang, of misschien bijzondere bijstand. Blijken uw schulden echt problematisch, dan is budgetbegeleiding onvoldoende om uw financiële problemen op te lossen. Via een minnelijke schuldenregeling zal dan worden geprobeerd een regeling te treffen met al uw schuldeisers om tot een structurele oplossing te komen.

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google 

Het laatste nieuws over lenen


IB Groep en lenen
Studenten kunnen voordelig geld lenen bij de Informatie Beheer Groep. Niet alleen de lage rente maakt deze leenvorm aantrekkelijk, ook de aflossingsmethode is erg gunstig. Lees meer

Groen geld lenen
Groen geld lenen kent een aantal voordelen voor de consument. Zo is de rente op een groene lening bijvoorbeeld lager dan de rente op een persoonlijke lening. Lees meer