Leningen en de belasting


Als u een lening heeft afgesloten, kunt u deze onder bepaalde voorwaarden bij de Belastingdienst opvoeren als aftrekpost. De mogelijkheden voor het aftrekken van leningen zijn in 2001 wel sterk beperkt door de fiscus.

Een lening kan worden aangewend in box 1 of box 3 van het Nederlandse belastingstelsel. Wanneer er geld geleend wordt voor de aankoop van een woning of het opknappen van uw hoofdverblijf, dan valt de lening binnen box 1 van het stelsel. De geldlening hoeft in principe geen hypothecaire lening te zijn om in box 1 terecht te komen. Ook persoonlijke leningen of leningen bij een familielid kunnen hiervoor in aanmerking komen. Als de lening wordt aangemerkt als eigenwoningschuld, dan mag de rente van die lening in aftrek worden genomen. Het geleende bedrag zelf is niet aftrekbaar bij de fiscus.

Een lening in box 3
Zoals eerder al geschreven kan een lening ook in box 3 van het belastingstelsel vallen. Dit is het geval wanneer u een krediet afsluit voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto of een vakantiehuisje. De rente van een lening in box 3 is jammer genoeg niet fiscaal aftrekbaar. Toch kunnen leningen die binnen box 3 vallen wel fiscaal voordelig zijn. Het geleende bedrag mag namelijk in mindering worden gebracht op het spaargeld, beleggingen en ander vermogen in box 3 (afgezien van de drempel). Een lening in box 3 kan er dus voor zorgen dat u minder belasting hoeft te betalen.

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google 

Het laatste nieuws over lenen


Een negatieve BKR code
Een negatieve BKR code kan erg vervelend zijn, zeker wanneer u van plan bent om een woning te gaan kopen. Het is haast onmogelijk om een hypotheek krijgen. Lees meer

Lenen: box 1 en 3
Geldleningen kunnen in box 1 of in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel vallen. In welke box uw lening valt, is onder meer afhankelijk van het doel van de lening. Lees meer